6. huhtikuuta 2014

Urheilevan koiran kotihuolto -luento

Me oltiin Wilsonin kanssa tänään Kataisen Sannan pitämässä koulutuksessa, jossa käytiin läpi urheilukoiran arkea ja harjoiteltiin myös rentouttavan kotihieronnan tekoa. Itseäni aihe kiinnosti ihan hirveästi, koska olen harkinnut fysioterapeutin paperit saatuani jatkavani myös eläinpuolen fyssariksi.

Aluksi luennolla keskusteltiin koiran ruokinnasta ja verryttelystä ennen kisoja sekä kisojen jälkeen. Muutamia pointteja nostaakseni otteita luento muistiinpanoista:

Ruokinta ennen kisoja:
- aamupala olisi hyvä syöttää koiralle 6-8 tuntia ennen starttia, mikä joissakin tapauksissa tarkoittaa yösyöppöilyä. Koiran maha ei saa olla täynnä kisasuorituksen aikana!
- Ennen kisoja koiran olisi hyvä saada energiapitoinen ruoka, jonka annoskoko ei kuitenkaan ole hurjan suuri. Paljon rasvaista lihaa, kananmunan keltuaista ja öljyä.
- Muista koiran nesteytys ennen kisoja. Nesteytys esimerkiksi elektrolyyttiliuoksella n.4-6h ennen starttia.


Alkulämmittely:
- 20-30 min.
- Aluksi reipasta kävelyä, niin että koira ravaa rennosti
- Lopuksi vähän hölkkää, jotta koira pystyy ravaamaan  reippaammin
- Kun itsellä on hiki alaselässä, koirakin on yleensä lämmin.

Loppulämmittely:
- Todella tärkeää!
- Heti suorituksen jälkeen 300-500m.
- Muista nesteytys!
- 2h sisällä vähän pidempi rauhallinen lenkki ja proteiinipitoinen ruoka, jotta palautuminen lähtee kunnolla käyntiin



Puolet ajasta käytettiin sitten koirien hieromiseen ja otteiden harjoitteluihin. Hieroimme kaverien koirat, jolloin pääsimme kopeloimaan vierasta koiraa, jonka lihaksisto on myös vieras. Hieroin itse borderterrieri herran, joka olisi ollut kaikkialla muualla mielummin kuin hierottavana. Koiran lihaksisto tuntui ihan erilaiselta, kuin mitä Wilsonin ja myös jumit olivat eripaikoissa, kuin mitä Wilsonilla yleensä.

Tärkeää hieronnassa oli muistaa kuunnella ja seurata koiraa. Koira kertoo hyvin nopeasti, mikä tuntuu siitä hyvältä ja mikä ei. Liian hiljainen hieronta saa koiran kyllästymään ja vastaavasti liian voimakas tuntuu ikävältä. Sopivan voimakkuuden löytää kokeilemalla ja harjoittelemalla. Mielummin kuitenkin aluksi varovasti, kuin heti liian voimakkaasti.

Kaiken kaikkiaan luento oli todella antoisa ja opettavainen. Sain taas paljon uusia niksejä koiran hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja toisaalta paljon ajattelemisen aihetta siihen, miten jotkut ihmiset jättävät koiransa huoltamatta. Koira kuitenkin antaa kaikkensa agilityradalla, joten omistajan pitäisi muistaa olla reilu koiraansa kohtaan, eikä jättää sitä esimerkiksi lämmittelemättä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti