3. tammikuuta 2013

Hyppyrata

Eilen meillä oli uuden vuoden kunniaksi 17 esteen ykkösten hyppyrata. Radassa oli paljon paikkoja joissa oli oltava tosi tarkkana ja keskittynyt. Varsinkin putken päihin ohjaukset piti tehdä tosi tarkasti, ettei koira hujahtanut väärään päähän. Menin taas molemmilla koirilla ja jo rataan tutustumisessa mietin, ettei Wilsonin keskittyminen riitä koko rataan. Liikaa maailman kivimpiä putkita joihin hävitä. Ennin kohdalla vähän arvelutti, miten se lähtisi hakemaan noita tsiljoonia putkia, kun viime treeneissä ei niihin oikein mennyt. Onneksi oltiin käyty itsenäisesti vähän putkittelemassa, joten ne eivät tuottaneetkaan ongelmia. Tässä tämä rata, väri vaihtuu puolessa välissä, kun tultiin samoja esteitä toisesta suunnasta.


Rata meni nopeasti kerrottuna näin. Ykkösen taakse koira istumaan, itse kakkosputken ensimmäisen pään eteen seisomaan, ettei koira hujahda sinne, kun se oli suoraan ykkösen perään. Ohjaus oikealle putkelle, heitto kolmoselle. Koira vasemmassa kädessä putkelle ja sieltä oikealla kädellä heitto putkeen (tempulla jonka nimessä oli joku maa ja putkiohjaus). Persjättö vitoselle. Koira vasempaan käteen kutonen ja seiska normaalisti, kasille heitto ja saman tien takaaleikkaus ja kohti ysiä. Ysin jälkeen kiihdytyssuora kahdelletoista.  Taas persjättö kolmelletoista samalla uudestaan nuo keskellä olevat hypyt ja seitsemäntoista takaakierrolla. Tehtiin ensimmäisellä kierroksella 1-8 ja 8-17 ja toisella kierroksella koko homma. 

Wilsonilla ei tosiaan keskittyminen ihan riittänyt. Putket vetivät niin pirusti puoleensa, että vaikka konkreettisesti seisoin putken suun edessä tukkeena, poika työnsi itsensä silti läpi. No ohjasin Wilsonin putkesta ohi muutaman kerran lelu kädessä ja päästiin jatkamaan hommaa. Kolmonen hyvin ja nelosella Wilson juoksi putken ympäri ja tuli sitten oikeaan päähän. Tämä johtui oikeastaan omasta ohjauksestani, kun rintamasuunta on menossa ohi putkesta, koira menee ohi putkesta. Minun piti kääntyä tosi villin tuntuisesti pois päin putkesta, että Wilson tuli mukana putken oikealle päälle. Persjättö onnistui! Ensimmäisen kerran ikinä! Oikea putkenpää löytyi ja sitten tuli taas ongelmaksi ehtiä oikeaan paikkaan. Seiska meinasi jäädä välistä, kun oli pikkaisen vaikeassa hyppykulmassa enkä ehtinyt ihan täysin ohjata Weetä sinne. Paloissa tehtynä päästiin kuitenkin myös näistä hankalista kohdista. 

Sanna kehui Wilsonin estehakuisuutta todella hyväksi ja sitä se kyllä onkin. Loppupätkä onnistui tosi kivasti. Kaikki esteet ylitettiin ongelmitta, jos maltettiin keskittyä. Välillä vauhti oli niin kova, että ei vaan kääntynyt, mutta hieno pentu kuitenkin. Isoin ongelma oli ehkä tuo ihan viimeinen "helppo" kaarre. Se meni joko liian pitkäksi tai sitten Wilson kääntyi ennen hyppyä. Tätä sitten treenattiin vielä lopuksi pelkästään ja saatiin myös kotiläksyjä, jos käydään hallilla itsenäisesti. 

Sitten päivän yllättäjään. Ennillä oli tosiaan vielä viime treeneissä vähän ongelmia putkien kanssa ja se ei hakenut niitä yhtään itsenäisesti. Käytiin sitten välipäivinä itsenäisesti tekemässä vähän putkea, mutta silloinkin putki oli suora, joten en ajatellut sen vaikuttavan NÄIN suuresti. Ensimmäisillä kerroilla oli taas ongelmana ehkä eniten se, että minä olin sekaisin siitä kummalla kädellä ja minne päin. Enni sinänsä teki hyvin, vähän hitaasti vain. Mitään erityisen vaikeaa kohtaa ei Ennin kanssa ollut ja kaikki sujui tasaisen varmasti. Toisella kierroksella tehtiin sitten tosiaan koko rataa. Alku lähti tosi hyvin, Enni haki esteen ja vauhti vain kiihtyi. Takana leikkauksen kohdalla, Enni melkein kääntyi väärään suuntaan, mutta ei kuitenkaan. Me oltiin ns. liekeissä. Puolessa välissä tuntui, että tätäkö tämä agility voi olla, että kaikki sujuu ja pelataan niin hyvin yhteen. Loppuun asti täysillä ja sieltä... meidän eka ihan oikea nolla! Mamma on niin ylpeä! 

Lopuksi tehtiin Ennin kanssa vielä vähän keppejä ja Enni oli taas liekeissä. Kahdeksan keppiä tosi kivalla rytmillä. Toki vielä tulee vähän virheitäkin, mutta ehkä se annetaan anteeksi. Ehkä Ennistä sittenkin tulee agiliitokoira ja ehkä päästään senkin kanssa korkkaamaan ensimmäiset möllit tämän vuoden puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti